Sağlık

’Tütünsüz sağlıklı yaşama’ dikkat çekmek için yürüdüler

Samsun il sağlık müdürlüğü tarafından 'tütünsüz sağlıklı yaşam için sende 1 adım at" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan samsun il sağlık müdürü dr. Mustafa uras, "her 3 bin paket sigaranın kâğıdı için 1 ağaç yok olmaktadır. Her yıl 1 milyon kuş yere atılan izmariti yuttuğu için ölmektedir. Tütün ürünü kullanımı vücudun pek çok yerinde pek çok kansere sebep olur" dedi.

’Tütünsüz sağlıklı yaşama’ dikkat çekmek için yürüdüler
31-05-2024 16:22

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Tütünsüz Sağlıklı Yaşam İçin Sende 1 Adım At" yürüyüşü gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uras, "Her 3 bin paket sigaranın kağıdı için 1 ağaç yok olmaktadır. Her yıl 1 milyon kuş yere atılan izmariti yuttuğu için ölmektedir. Tütün ürünü kullanımı vücudun pek çok yerinde pek çok kansere sebep olur" dedi.


31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Samsun’da yürüyüş etkinliği düzenlendi. 19 Mayıs Lisesi Hava Merasim Bölüğü Boru ve Trampet Takımı eşliğinde yapılan ve Genç Yeşilay gönüllülerinin destek verdiği yürüyüş, İstiklal Caddesi Verem Savaş Dispanseri önünden başladı ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar devam etti. Yürüyüş sonrası açılan stantta vatandaşlara sigarayı bırakma yöntemleri hakkında bilgi verilerek, ücretsiz olarak karbonmonoksit ölçümü gerçekleştirildi. "Kansere yol açıyor"


İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uras yaptığı açıklamada, "Tütün ürünü kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere ağız ve gırtlak, soluk borusu, yemek borusu, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, böbrek, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda meme, rahim ağzı kanseri gibi vücudun pek çok yerinde pek çok kansere sebep olur. Tütün kullanımı, hane halkı harcamalarını gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan tütüne yönlendirerek yoksullaşmaya katkıda bulunmaktadır. Tütün üretimi pek çok tarım ürününden daha fazla su tüketimi gerektirmektedir. Tek bir sigaranın tütününün yetiştirilmesi, üretimi, nakliyesi için yaklaşık 3,7 litre su kullanılmaktadır. Çoğunlukla sigara izmaritlerinden oluşan tütün ürünü atıkları su kaynaklarına karışmakta ve zarar vermektedir. Tek bir sigara izmariti, ortalama 100 litre kadar suyu kirletmektedir. Sigara izmaritlerinde bulunan pek çok tehlikeli kimyasal madde ve elektronik sigara atıkları sulara ve toprağa sızarak doğaya zarar vermektedir. Tütün endüstrisi yılda 84 milyon ton karbondioksit eşdeğerinde sera gazı salınımına sebep olmaktadır. Tütün dumanı, dizel egzozundan daha yüksek oranda partikül atılmasına sebep olarak hava kirliliğini de artırmaktadır. Tütün endüstrisi, dünyanın zaten kıt olan kaynaklarının daha da azalmasına ve iklim değişikliğine sebep olmakta, ekosisteme zarar vermektedir. Kısaca tütün endüstrisi insanları olduğu gibi gezegenimizi de zehirlemektedir. Sigaranın yapımında kullanılın kâğıt ve paketlenmesi için kullanılan karton için binlerce ağaç kesilmektedir. Her 3 bin paket sigaranın kâğıdı için 1 ağaç yok olmaktadır. Her yıl 1 milyon kuş yere atılan izmariti yuttuğu için ölmektedir" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER