Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin üst düzey katılımlı oturum düzenlendi.
Oturumda konuşma yapan ABD, İngiltere ve Japonya temsilcileri Rusya'nın Ukrayna'ya karşı Kuzey Kore ile yaptığı askeri iş birliğinin BMGK kararlarının açık ihlali olduğunu belirterek, Rusya'ya karşı harekete geçilmesi gerektiğini savundu.
'PUTİN MAĞLUP EDİLMEZSE, HEPİMİZİN SINIRLARI ÇOK DAHA GÜVENSİZ OLUR'
Burada konuşma yapan Lammy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başarılı olması halinde BM Şartı'nın maddelerinin anlamını yitireceği bir dünya oluşacağını söyledi.
Putin'in başarısının başkalarının "emperyalist savaş" isteklerine ilham olacağını kaydeden Lammy, "Putin mağlup edilmezse, hepimizin sınırları çok daha güvensiz olur." ifadelerini kullandı.
Lammy, Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef alarak Putin'in Ukrayna'yı "karanlığa itmeye" çalıştığını söyledi.
'RUSYA'YA GÜÇLÜ ŞEKİLDE CEVAP VERİLMELİ'
Rusya'nın Ukrayna'da 1000 gündür süren savaşta çok sayıda asker kaybettiğini, bu yüzden Kuzey Kore'den asker ve İran'dan balistik füze desteği almaya yöneldiğini belirten Lammy, "Bu eylemlere güçlü şekilde cevap verilmeli." dedi.
Lammy, İngiltere'nin bu nedenle İran ulusal hava yolu şirketi Iran Air ile İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Şirketine (IRISL) yaptırım kararı aldığını anımsattı.
PUTİN'E SAVAŞ RESTİ
"Putin sadece güce cevap verir." şeklinde konuşan Lammy, kalıcı barış ve güvenlik için güçlü ve birlik içinde hareket etmek gerektiğinin altını çizdi.
Lammy, "Bugün benim Putin'e mesajım basit. Rusya'nın saldırganlığıyla her fırsatta mücadele edeceğiz." dedi.
ABD: RUSYA HAYDUT DEVLET FAALİYETLERİ SERGİLİYOR
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield ise 1000 gündür Ukrayna halkının pes etmediğine dikkati çekti. Kış ayları yaklaşırken Rusya'nın Ukrayna'nın temel altyapısını saldırılarla yok ettiğini belirten Greenfield, milyonlarca evde su ve ısıtma olmadığına dikkati çekti.
Greenfield, Rusya'nın bugün Sudan'a insani yardımı kolaylaştırılmasını hedefleyen bir karar tasarısını veto ettiğini anımsatarak, "Rusların Filistin halkına destek bildirdiğini duyduk ancak bu ikiyüzlülük ve yalancılıktan başka bir şey değil." ifadelerini kullandı.
Kuzey Kore askerlerinin Rusya'ya desteğine ilişkin ise Greenfield, "Böyle bir hamlenin eşi benzeri yok." diye konuştu.
Greenfield, bunun birçok BMGK kararını da ihlal ettiğini dile getirerek, "Bu faaliyetler haydut bir devletin faaliyetleridir. Rusya bunları meşru kılmak için çok çaba sarf ediyor ve yalan söylüyor." şeklinde konuştu.
Putin'in hiçbir zaman BM üyesi de olan Ukrayna'yı bağımsız devlet olarak kabul etmediğini savunan Greenfield, bu nedenle Ukrayna halkının da kararlılığını hafife aldığını söyledi.
Greenfield, ABD'nin gelecek günlerde Ukrayna'ya yeni güvenlik desteği açıklayacağını bildirdi.
Ukrayna'ya desteğin "partizan" bir konu olmadığını belirten Greenfield, demokrasi ve insan haklarına sahip çıkmanın basit politikalardan daha önemli olduğunu ve tek bir liderin inisiyatifine kalmayacağını kaydetti.
'RUSYA'NIN KUZEY KORE İLE ASKERİ İŞ BİRLİĞİ BMGK KARARLARININ AÇIK İHLALİ'
Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Fujii Hisayuki, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı Kuzey Kore ile askeri işbirliğinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının açık bir ihlali olduğunu bildirdi.
Fujii, geçen hafta Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirilen ve sivillerin hayatını kaybetmesine neden olan yoğun ve geniş çaplı füze saldırısı karşısında dehşete düştüklerini ifade ederek, "Kritik sivil altyapıyı tahrip eden acımasız saldırılara ek olarak Ukrayna topraklarında hayal bile edilemeyecek insan hakları ihlallerine ve suistimallere neden olan Rusya'nın yasa dışı saldırganlığını en güçlü şekilde kınamaya devam edeceğiz." dedi.
Rusya'nın "bu saldırganlığa derhal son vermesi, Ukrayna'dan çekilmesi ve Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve uluslararası tanınmış sınırları içerisindeki toprak bütünlüğüne saygı göstermesi" gerektiğini vurgulayan Fujii, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını sadece kendi silahlarıyla değil, Kuzey Kore tarafından tedarik edilen silahlarla da sürdürdüğünü ifade etti.
'DURUM ARTIK BAŞKA BİR BOYUT KAZANDI'
Fujii, Rusya'nın kendisinin de kabul ettiği ilgili BMGK kararlarını ihlal ettiğine dair açık kanıtların mevcut olduğunu ve bu mecliste hileye asla müsamaha gösterilmemesi gerektiğini dile getirerek, "Kuzey Kore askerlerinin Rusya'ya gönderilmesi ve şu anda Ukrayna'ya karşı çatışmaya girmeleri nedeniyle durum artık başka bir boyut kazandı." şeklinde konuştu.
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığına Kuzey Kore'nin katılımının BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu vurgulayan Fujii, Kuzey Kore'nin bu konuda Rusya'ya doğrudan destek vermesinin Avrupa ve Hint-Pasifik barış ve güvenliği açısından ciddi sonuçlar doğurduğunu dile getirdi.
Fujii, Rusya ve Kuzey Kore arasındaki "hukuksuz, haksız ve kabul edilemez" askeri iş birliğini en güçlü şekilde kınadıklarını belirterek, İran ve Rusya arasındaki askeri iş birliğinden duydukları derin endişeyi de yinelediklerini vurguladı.
Uluslararası toplumun Rusya'nın saldırganlığını doğrudan ya da dolaylı olarak desteklemekten kaçınması gerektiğine işaret eden Fujii, "Hukukun üstünlüğüne dayalı uluslararası düzeni korumalı ve uluslararası hukukun ihlal edilmesine asla müsamaha göstermemeliyiz." ifadesini kullandı.
ÇİN'DEN BARIŞ ÇAĞRISI
Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Yardımcısı Geng Shuang, Ukrayna-Rusya savaşının müzakereler yoluyla çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Geng, burada yaptığı konuşmada, Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmaların artarak sürdüğünü ve insani krizin ise kötüleşerek etkilerinin bölgeye yayıldığını belirtti.
Dünyanın dört bir yanındaki insanların barış arzusunun giderek güçlendiği ve barış çağrısını giderek daha yüksek sesle dile getirdiğini vurgulayan Geng, "Ukrayna krizini değerlendiren uluslararası toplum, Asya ve Afrika'dan Avrupa ve Amerika'ya, güney ve kuzeyden doğu ve batıya kadar giderek daha fazla müzakere yoluyla çözüme odaklanmakta ve barış için bastırmaktadır." dedi.
Geng, uluslararası toplumun Ukrayna ve Rusya arasında barışı desteklemesi için gerekli koşulların giderek arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Tarih, askeri yöntemlerin kalıcı barışı getirmeyeceğini ve tüm çatışmaların son tahlilde müzakere masasında sona ereceğini defalarca kanıtlamıştır; bir kez daha çatışmanın taraflarına siyasi irade göstererek bir an evvel barış görüşmelerini başlatmaları, birbirleriyle ortada buluşmaları, çatışmaları durdurmaları ve ateşkesi sağlamaları çağrısında bulunuyoruz."
Çin'in Ukrayna-Rusya savaşı konusundaki tutumunun tutarlı, sağlam ve net olduğuna dikkati çeken Geng, "Çin her zaman tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, BM'nin amaç ve ilkelerine riayet edilmesi, tüm ülkelerin makul güvenlik kaygılarının ciddiye alınması ve krizin barışçıl yollarla çözülmesine yardımcı olacak tüm çabaların desteklenmesi gerektiğini savunmuştur." değerlendirmesinde bulundu.
Geng, Çin, ilgili taraflarla iletişimi daha da güçlendirmeye ve barışın daha erken sağlanması adına "aralıksız çabaları ve yapıcı rolünü" sürdürmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: HABER7.COM