Dünya

Ukrayna'da gerilim artıyor! "Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu da yaparsa Nobel'i alabilir&q

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün katıldığı bir etkinlikte Ukrayna-Rusya savaşına yönelik yaptığı açıklamalar kamuoyunun gündemine oturdu. Uzmanlar, 'Yaralı Koridoru' hamlesini ve Nobel ihtimalini Haber 7'ye yorumladı.

Ukrayna'da gerilim artıyor!
12-01-2023 20:22
HABER 7 - ÖZEL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde organize edilen Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu.

'Kanunda aidat diye bir şey yok!' Uzmanlar Haber 7'ye konuştu: Denetleme gelecek mi?"Kanunda aidat diye bir şey yok!" Uzmanlar Haber 7'ye konuştu: Denetleme gelecek mi?

Son haftalarda gerilimin tırmandığı Ukrayna Rusya savaşını yorumlayan Cumhurbaşkanı, olası bir 'Yaralı Koridoru' ihtimaline destek olunacağını duyurdu.

"Özellikle yaralılar için de bir koridorun açılması, biz zaten buna varız..." diyen Erdoğan, daha önce 'Tahıl Koridoru' ve 'Esir Takası'na öncülük eden etmiş, bölge ülkelerinin yakinen hissettiği enerji krizinde, Rusya ile yapılan görüşmelerde ara buluculuk yapmıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Azerbaycan, Libya ve Suriye'deki insani koridorun kurulmasında önemli rol üstlenen Türkiye, benzer bir misyonu Ukrayna-Rusya arasında yürütebilir. Haber 7'nin danıştığı uzmanlar, bu tarz insani bir hamlenin bölgedeki gerilimi aşağı yönde çekebileceği görüşünde.

Haber 7, Türkiye'nin olası 'Yaralı Koridoru' hamlesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Nobel' ödülünü kazanma ihtimalini USTAD Başkanı Ahmet Akgül'e, ORDAF Başkanı Profesör Doktor Zekeriya Kurşun'a ve SETA Brüksel Koordinatörü Doçent Doktor Talha Köse'ye sordu. İşte, Uysal; Kurşun ve Köse'nin açıklamaları:

İSLAM ÜLKELERİ LİDERLİĞİNDEN KÜRESEL LİDERLİĞE 

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Küresel Liderlik' rolünü öne çıkararak, Türkiye'nin dünyaya 'barış' dersi verdiğini aktardı:

“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bundan önce Libya’da, Suriye’de Türkiye adına girişmiş olduğu ara buluculuklar, gerek yaralıların tedavisi gerekse insani koridorların açılması bağlamında yapmış oldukları, şu ana kadar küresel bağlamda “İslam Ülkeleri Liderliği” olarak adlandırılıyordu. Fakat Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Erdoğan’ın Türkiye adına bambaşka bir rolü ortaya çıktı. Daha önce ‘İslam Ülkeleri Liderliği’ olarak tanımlanan rol, Ukrayna Rusya savaşı ile Küresel Liderlik olarak yorumlandı. Avrupa ve Amerika’nın aciz kaldığı durumda dünyaya ‘Barış’ dersi vermiş bir Cumhurbaşkanlığı söz konusu. Cumhurbaşkanı, dünyanın kilitlendiği noktada kendi basiretiyle ve lider yapısıyla, Türkiye’nin geçmiş birikimini kullanarak Küresel Liderliğini kanıtladı. Ben Nobel’in adilane bir ödül olduğunu düşünmüyorum ama bir barış ödülü verilecekse şu anda Rusya ve Ukrayna arasında imkânsızı başaran Sayın Erdoğan’a verilmelidir diye düşünüyorum.”

USTAD Başkanı Ahmet Akgül

"NOBEL ÖDÜLÜNÜ ALABİLİR"

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) Başkanı Profesör Doktor Zekeriya Kurşun, Nobel'in 'siyasi' bir ödül olduğunu belirterek Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşındaki rolüne değindi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan barış için kapıyı açarsa Nobel ödülünü alabilir. Yani Nobel’e aday olması en temenni edilecek gelişme olur. Hakikaten savaşın hemen hemen her yönünün diplomasi üzerinde durulduğu, Türkiye’nin coğrafi avantajının kullanıldığı, savaştan önce gerek Ukrayna gerekse Rusya’yla olan ilişkilerin dengede tutulmasının getirdiği olumlu sonuçlar alındı ama yaralılarla ilgili son hamle, Sayın Cumhurbaşkanı’nın Nobel’e aday gösterilmesinde önemli bir sebep teşkil eder. Yalnız Nobel ödülü gibi ödüller yine de siyasi ödüller. Dolayısıyla beklentiyi yüksek tutmak bana göre çok iyimserlik olur.”

ORDAF Başkanı Profesör Doktor Zekeriya Kurşun

"GERİLİMİN BİRAZ DAHA AZALMASI SÖZ KONUSU OLABİLİR"

SETA Brüksel Koordinatörü Doçent Doktor Talha Köse, Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşında şimdiye dek üstlendiği insani misyona vurguda bulunarak olası 'Yaralı Koridoru' hamlesini şöyle değerlendirdi:

“Tabii bu daha önceki tahıl koridoru, esir takası gibi anlaşmaların bir benzeri olarak algılanabilir. Zamanlama açısından önemli olduğunu da düşünüyorum. Çünkü son iki üç haftadır gelişmelere bakıldığında bu savaşın daha bir tırmanma sürecine girdiğini görüyoruz. Özellikle Rusya tarafında Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un sahaya komutan olarak gönderilmesi ve benzer şekilde Ukrayna tarafında tahkimatın artırılması, kış şartlarını daha da zorlaştırabilir. Rusya tarafından yeni bir taarruz söz konusu… Yani Avrupa’da da Ukrayna’ya zırhlı araç nakliyatı konusunda bir girişim var. Dolayısıyla bir yandan bu tırmanmanın eşiğinde olduğumuz dönemde böylesi bir takasın gerçekleşmesi ilişkileri biraz daha makul düzeye çekebilir. Şu an bütün parametreler önümüzdeki haftalarda yeni bir tırmanmanın olabileceğini gösteriyor. Böylesi bir adım olursa belki de taraflar arasında gerilimin biraz daha azalması söz konusu olabilir diye düşünüyorum.”

SETA Brüksel Koordinatörü Doçent Doktor Talha Köse

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Önceki gün Ankara'da Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı vesilesiyle açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yaralı Koridoru' hamlesine destek çıkmış, Türkiye'nin Libya, Suriye ve Azerbaycan'da benzer bir rol üstlendiğinden bahsetmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'nda yaptığı konuşma esnasında çekilmiş bir fotoğrafı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özellikle yaralılar için de bir koridorun açılması, biz zaten buna varız. Biz sadece Rusya-Ukrayna değil aynı şekilde Suriye'den, aynı şekilde Azerbaycan'dan, Libya'dan yaralıları getirip hastanelerimizde tedavilerini yaptırıp geri gönderiyoruz. Bunlar bizim insani ve vicdani görevimizdir. Bundan sonraki süreçte de bunları yapmaya devam edeceğiz" diye konuşmuştu.

TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP: "BİR GİRİŞİMİM VAR"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, 28 Aralık 2022'de gazetecilerle bir araya gelmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için Nobel'e başvuruda bulunduğunu, batıda ve doğudaki ülkelerin de bu yöndeki girişimlerini şu sözlerle anlatmıştı:

"Gittiğimiz ülkelerde birçok parlamento başkanı ve milletvekili hem Türkiye'nin hem de Cumhurbaşkanımızın 2022'de yaptıklarıyla bir barış ödülünü alması gerektiğini söylüyorlardı. Bu konuda bir teşebbüsümüz var. Benim şahsen milletvekili olarak Nobel Barış Ödülü'ne aday olarak gösterilmesi konusunda bir teşebbüsüm var. Sadece benim değil birçok farklı ülkeden milletvekillerinin, meclis başkanlarının da bu konuda başvuru yapacağını daha önce görüştük. Benim başvurum var. Farklı ülkelerden meclis başkanları ve milletvekillerinin başvuruları da olacak. Doğudan da batıdan da var. Somutlaştıktan sonra bunları paylaşacağız. Ocak sonuna kadar süre var."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop

PAKİSTAN SENATOSU'NDAN DESTEK

Kardeş ülke Pakistan'ın Senato Başkanı Muhammed Sadık Sanjrani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Ukrayna-Rusya savaşındaki rolünden ötürü Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdiklerini duyurdu. 

Sanjrani, tahıl koridoru anlaşması ile bölgenin yıkıcı bir açlıktan kurtulduğuna dikkat çekerek, Erdoğan'ın gerçek bir devlet adamı olduğunu, onun sadece kendi ülkesinin değil bölge ve dünyanın iyiliği, refahı için çalışan halk lideri olduğunu vurguladı.

Pakistan Senatosu Başkanı Muhammed Sadık Sanjrani

Erdoğan'ın sadece ülkesi veya bölgesi için kıymetli liderliğini kanıtlamakla kalmadığını belirten Sanjrani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hazreti Muhammed'in (S.A.V.) tüm insanlığa barış, hoşgörü ve sevgi öğretilerini taşıdığına işaret etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER