Yaşam

“Ulaşım Master Planı için hazırlıklar başladı”

Kapsayıcı ve erişilebilir kentsel mobilite etkinliğinde konuşan izmir büyükşehir belediye başkanı dr. Cemil tugay, toplu ulaşımda konforu artıracak projeler üzerinde çalıştıklarını açıkladı

“Ulaşım Master Planı için hazırlıklar başladı”
11-06-2024 14:32

Kapsayıcı ve Erişilebilir Kentsel Mobilite etkinliğinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, toplu ulaşımda konforu artıracak projeler üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Araç trafiğini azaltacak, yaya ulaşımını rahatlatacak çevreci ulaşım modellerini önemsediklerini belirten Başkan Tugay, katılımcı yönetim anlayışı ile hazırlayacakları master plan için bu konuda kafa yoran herkesi katkı koymaya davet etti.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzQ İnovasyon Merkezi’nde Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü Desteği İle düzenlenen “Kapsayıcı ve Erişilebilir Kentsel Mobilite” konulu #CONNECT4MOBILITY 2024 etkinliğinin açılış konuşmasını yaptı. Toplu ulaşımda konforu artıran ve araç trafiğini azaltan yeni alternatiflerin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Başkan Tugay, Barselona ve Venedik’ten birer uygulama örneği verdi. “Master Plan için süreç başladı”


Güncel bir Ulaşım Master Planı hazırlayacaklarını ve bu plan doğrultusunda ulaşımla ilgili çözümler üreteceklerini belirten Başkan Tugay, “Halihazırda 2017 yılında hazırlanmış Ulaşım Master Planı var. Ancak bunu günün gereklerine göre yenilememiz gerekiyor. Katılımcı bir anlayışla kentin 40 - 50 yıllık ihtiyaçlarını göz önüne alarak raylı sistem, toplu ulaşımın yanı sıra yaya ve bisiklet ulaşımını da kapsayan, mini mikro mobilite ulaşım araçlarının kent içinde ihtiyaç duyulan belli noktalara erişimi için birbirini takip eden, tamamlayan bir planlama yapacağız. Bu planlamanın içinde deniz ulaşımı da olacak. Araç trafiğini rahatlatmak için elbette önlemler alacağız. Ama bu sadece araç odaklı olmayacak Söyleyecek sözü olan, birikimi olan, katkı verebilecek herkesi bu sürece dahil etmek istiyoruz. Bu salonda akıl yoran, çaba içinde olan girişimci pek çok arkadaşımız olduğunu görerek özellikle söyledim” şeklinde konuştu. “Önce yürüyebilmemiz lazım”


Ulaşım denilince sadece taşıtların değil yayaların ulaşımının da düşünülmesi gerektiğini önemle aktaran Başkan Tugay, “Yürümek de bir ulaşım şekli. Önce yürüyebilmemiz lazım. Bunun üzerinde de çalışmamız lazım. Örneğin Vasıf Çınar ve Şehit Nevres bulvarlarında düzenleme yaptık. Buradaki bisiklet yolunun kaldırılması ile ilgili bisikletçilerden eleştiriler geldi. Keşke o sokağın gerisinde, ilerisinde bizi bir yerden bir yere götürecek şekilde bir planlamayla yapılmış olsaydı. Yürüyerek, bisikletle, pazar arabasıyla, insanları rahatsız etmeden, herhangi bir aracın altında kalıp ezilme riski yaşamadan gidebiliyorsanız, belediye bunu planlamışsa o iyi bir şeydir. Aynı şeyi okula gidip gelen çocuklar için düşünebiliriz. Barselona’da sabah topluca okula bisikletle giden çocuklar için belli saatlerde caddeler trafiğe kapanıyor. İzmir’de uygulaması kolay bir şey değil ama doğru olduğuna emin olduğumuz kararları da mutlaka uygulamak için çaba içinde olmalıyız. Bu bakış açısıyla Master Plan çalışması yapacağız” ifadelerini kullandı. “Deniz taksi ile ilgili çalışmalarımız sürüyor”


Toplu ulaşıma dair alternatifler oluşturulması gerektiğini vurgulayan Başkan Tugay, konuşmasını şöyle tamamladı:


“Uçan araçlarla ne zaman ulaşımı sağlayabiliriz bilmiyorum. O yıllar gelecek muhtemelen. Ancak biz, çevreci, planlı ve konforlu bir ulaşım için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Deniz taksi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Venedik’teki deniz taksiler gibi onlara benzer araçları kullanabiliriz. Dışarıdan baktığınız zaman küçük, sade, basit ama kendi iç konforu olan 4- 6 kişilik küçük tekneler ama hızlı gidiyorlar. Belediye gibi toplu ulaşımdan sorumlu kurumların bu anlamda bazı açılımlar yapabileceğine inanıyorum. Bunun için araç üreticileriyle görüşüyorum. Bazı özel tasarımlar yapılabileceğini ve bunların İzmir’e sürpriz olacağını düşünüyorum.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER