İsrail Başbakanı Netanyahu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Refah'ta dört Hamas taburu bırakarak savaşın Hamas'ı ortadan kaldırma hedefine ulaşmak mümkün değildir. Aksine, Refah'taki yoğun faaliyetlerin sivillerin çatışma alanlarını boşaltmasını gerektirdiği açıktır." dedi.
REFAH'TAKİ İNSANİ DURUM KÖTÜLEŞİYOR
Refah, Gazze'ye yönelik saldırılarını güneye kaydıran İsrail askeri harekatının odak noktası haline gelmiş durumda. Gazze'deki 2,3 milyonluk nüfusun yarıdan fazlası Refah'ta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bu bölgedeki Filistinlilerin birçoğu Mısır sınırında kendi yaptıkları derme çatma çadırlarda barınmaya çalışıyor. İnsani yardım kuruluşları İsrail'in Refah'ta ilerlemesinin bir milyondan fazla kişinin sıkışıp kaldığı bölgede kitlesel ölümlere yol açabileceği konusunda uyarıyor.
İNGİLTERE
İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron, olası saldırı konusunda derin endişe duyduğunu ifade ederek, "Gazze nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah'a yönelik bir askeri saldırı ihtimalinden derin endişe duyuyoruz. Öncelik, yardımların ulaştırılması ve rehinelerin kurtarılması için çatışmalara derhal ara verilmesi ve ardından sürdürülebilir, kalıcı bir ateşkese doğru ilerleme kaydedilmesi olmalıdır." dedi.
SUUDİ ARABİSTAN
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı uyarı mesajında söz konusu saldırının ciddi yansımaları olacağını belirtti.
Açıklamada, "Suudi Arabistan Krallığı, İsrail'in acımasız saldırıları nedeniyle kaçmak zorunda kalan yüz binlerce sivilin son sığınağı olan Gazze Şeridi'ndeki Refah kentine yönelik saldırı ve hedef almanın çok ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunmaktadır. Krallık, bu insanların zorla sınır dışı edilmesini kategorik olarak reddettiğini ve şiddetle kınadığını teyit etmekte ve derhal ateşkes sağlanması talebini yinelemektedir." denildi.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 9 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Refah kentine sığınan sivillerin gidecek yeri olmadığını vurgulayarak, "Gazze nüfusunun yarısı şu anda gidecek hiçbir yeri olmayan Refah'a sıkışmış durumda. İsrail ordusunun bundan sonra Refah'a odaklanmayı planladığına dair haberler endişe vericidir. Böyle bir eylem, halihazırda insani bir kabus olan durumu katlanarak arttıracak ve açıklanamayacak bölgesel sonuçlar doğuracaktır." demişti.
ALMANYA
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Refah'ta yaşanan acil durum şimdiden inanılmaz boyutlara ulaştı. 1.3 milyon insan çok dar bir alanda çatışmalardan kaçarak sığınacak bir yer arıyor. İsrail ordusunun Refah'a yönelik bir saldırısı insani bir felaketin başlangıcı olacaktır. Gazze'deki insanların kaçacak bir yeri yok. İsrail, Hamas terörüne karşı kendini savunmalı ama aynı zamanda sivil halkın acılarını da mümkün olduğunca hafifletmeli. Bu nedenle, rehinelerin nihayet serbest bırakılabilmesi için de yeni bir ateşkese ihtiyaç var. Bunu başarmanın yollarını önümüzdeki hafta İsrail'de tekrar görüşeceğim." dedi.
ABD
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın brifinginde, Gazze'deki son durumu ve İsrail'in olası Refah operasyonunu değerlendirdi. Kirby, Gazze'nin güneyine doğru itilen yüz binlerce kişinin dar bir bölgeye sıkıştığını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: "(İsrail'in) hemen ya da yakın zamanda Refah bölgesinde askeri operasyonlara başlayacağı yönündeki planları görmedik. Filistinliler, Refah içinde ve çevresinde korunuyorlar. Orada yerlerinden edilmiş çok sayıda insan var. Şu anda (Refah'taki) bu insanlara yönelik askeri operasyonlar bir felaket olur ve bu bizim destekleyeceğimiz bir şey değil."
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel de aynı konudaki soruları yanıtlayarak, Biden yönetiminin Refah'a yönelik bir askeri operasyonu desteklemediğini vurguladı. Patel, Bakanlıkta düzenlediği basın brifinginde, "1 milyondan fazla kişinin sığındığı bu bölgeye plansız şekilde operasyon yapmak bir felaket olur." değerlendirmesini yaptı.
AVRUPA BİRLİĞİ
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından yaptığı açıklamada, "AB'ye üye birçok ülkenin, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısının tarif edilemez bir insani felakete ve Mısır ile ciddi gerilimlere yol açacağı yönündeki uyarısını yineliyorum." ifadesini kullandı. AB Yüksek Temsilcisi, müzakerelerin yeniden başlatılmasının, kan dökülmesini engellemenin tek yolu olduğunu vurguladı. Borrell, dün de İsrail'in Gazze'nin güneyinde sivillerin sığındığı Refah kentine saldırmasının "feci sonuçlara yol açacağı" uyarısında bulunmuştu.
UMMAN
Umman Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'i kibrinden vazgeçirmek ve saldırılarını durdurmaya zorlamak için uluslararası topluma, yapılan açıklamalar ve siyasi duruşların içeriğini doldurmak için somut önlemler alma çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı. İnsani ihtiyaçların Gazze Şeridi'nin her yerine ulaştırılması için sınır geçişlerinin açılması gerektiği belirtilen açıklamada, İsrail'in Refah'ı işgalinin tehlikeli sonuçlar doğuracağı vurgulandı. Açıklamada ayrıca İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sivilleri, mülkleri ve tüm tesisleri hedef almasının yol açacağı yıkıcı etkilerden tamamen sorumlu tutulması çağrısı yapılarak Gazze Şeridi'ne yönelik saldırının, uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka açık bir meydan okuma olduğuna dikkat çekildi.
BAE
BAE Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'nin güneyindeki Refah'a olası kara saldırısı planından ve bunun insani yansımalarından derin endişe duyulduğu belirtildi. Refah'a yönelik kara harekatının daha fazla masum sivilin ölümüne neden olacağı ve Gazze'nin içinde bulunduğu insani felaketi daha da kötüleştireceğine ilişkin uluslararası topluma yönelik uyarı niteliğindeki açıklamada, kardeş Filistin halkının tehcir edilmesinin ve uluslararası hukuka aykırı her türlü uygulamanın kesin bir şekilde kınandığı ifade edildi. Açıklamada, uluslararası camiaya, Filistin topraklarındaki durumun daha da kötüleye gitmemesi için çaba gösterilmesi ve bölgenin yeni bir şiddet ve istikrarsızlığa sürüklenmemesi çağrısı yapıldı. Ayrıca BAE'nin, bağımsız Filistin devletinin kurulması ve iki devletli çözüm için müzakerelere yeniden başlanmasını desteklediği kaydedildi.
KUVEYT
Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, sivilleri tehcir ettikten sonra Refah'a saldırma planından büyük endişe duyulduğu ifade edildi. Kuveyt'in, Filistin halkına yönelik saldırılar ve zorla göç ettirme planlarına karşı olduğu yinelenen açıklamada, uluslararası toplum ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Filistin halkının korunması konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca İsrail'in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka yönelik mükerrer ihlallerine dur denmesi için uluslararası hesap verebilirlik mekanizmalarının harekete geçirilmesi istendi.
KATAR
Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise olası kara saldırısının, yüz binlerce kişinin son sığınağı olan Refah'ta insani bir felakete yol açacağı uyarısı yapıldı. Filistin halkının tehcir edilmesinin ve Refah'a yönelik saldırı tehditlerinin kınandığı açıklamada, BMGK'ya, İsrail'in Refah'a girerek burada soykırım işlemesinin önüne geçmek için harekete geçme çağrısında bulunuldu.
ÜRDÜN
Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgal ordusunun, Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırganlığına karşı güvenli bir sığınak olan ve çok sayıda yerlerinden edilen Filistinli kardeşin sığındığı Refah kentine askeri operasyon düzenlemesi tehlikesi konusunda uyarıda bulunuyoruz." denildi. Filistinlilerin kendi toprakları içinde veya dışında yerlerinden edilmelerini mutlak biçimde reddedildiği vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve sivillerin korunması gerekliliği kaydedildi. Filistinlilerin yaşadıkları yerlere geri dönmelerini ve yardımın Gazze Şeridi'nin her yerine ulaşmasını garanti altına alacak şekilde derhal ateşkes sağlanması istenen açıklamada, uluslararası topluma "sorumluluklarını üstlenmesi ve İsrail'in benzeri görülmemiş bir insani felakete neden olan şiddetli savaşını sürdürmesini önlemek için acil ve etkili adımlar atması" çağrısında bulunuldu. Açıklamada ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) tehlikeli gidişatı önlemek ve derhal ateşkes ilan edilmesi için gecikmeden sorumluluklarını üstlenmesi gereğini ifade edildi.