Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)- MERSİN Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli beslenme uzmanı ve diyetisyen Züleyha Kaplan vatandaşların kurban etini genelde büyük parçalar halinde buzdolabında sakladığını belirterek, "Etler kesildikten sonra porsiyonlarına göre ayrılıp buzdolabına ya da derin dondurucuya kaldırılması gerekiyor. Etler çözdürülürken de bir gün önceden buzdolabının altında tutulmasını istiyoruz. Etleri asla suyun altına tutarak çözdürmeyelim. Bu da bakteri bulaşmasına neden olacaktır" dedi.
Beslenme uzmanı ve diyetisyen Züleyha Kaplan kurban etinin tüketimi ve saklanması konusunda uyarılarda bulundu. Kurban Bayramı'nda hamurlu ve şekerli ürünlerin yanı sıra et tüketiminin de çok fazla olduğunu kaydeden Kaplan, “Etin sindirimi çok zor. Özellikle mide, bağırsak ve kronik rahatsızlığı olanların et tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü etin sertlik derecesi, pişirme durumu büyük etken. Etlerde bazı zoonoz hastalıklar var. Eğer hijyen koşullarına dikkat edilmezse bu hastalıklar insan sağlığını ciddi anlamda tehdit edebiliyor. Bunlardan korunmak çok önemli. İlk aşamada kesimhanenin çok hijyenik ve steril olması gerekiyor. İkinci olarak hayvanın parçalanması, karkasların ayrılması önemli. Etlerin kesimhaneden eve taşındığı kapların, poşetlerin temiz olması gerekiyor. Eve geldiğimizde de bu etlerin yine hijyen koşullarında doğranması önemli” diye konuştu.
‘YÜKSE ATEŞ ETTE KANSEROJEN OLUŞUMUNA SEBEBİYET VERİR’
Etin tüketiminde önemli hususlara değinene Kaplan, “Etler doğrandıktan sonra hemen tüketilmemeli. Taze etin sindirimi zor olduğundan mide, bağırsak rahatsızlığına sebebiyet verecektir. Etlerin 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi büyük önem arz etmekte. Etlerin kavurma usulü yapılması gerekiyor. Yüksek ateşle yağla birlikte yapılan sağlıklı bir pişirme işlemi değil. Yüksek ateşte yapılan pişirme etteki su oranının kaybına ve etin çevresinde kanserojen maddelerin oluşmasına sebebiyet veriyor. Etlerin kısık ateşte kendi halinde pişirilip, sıvı kaybının, demir ve b12 kaybının olmamasına özen gösterilmesi önem arz ediyor. Etin üstünü kapatacak şekilde su ve içine bir iki damla limon ilave edilerek haşlama usulü pişirme demir kaybını önleyecektir. Etin tüketilirken yanında bir sebze bulunmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Çünkü etteki besin öğelerinin kullanılabilirliği yanında tüketilen sebze sayesinde olacaktır” ifadesini kullandı.
‘ETİ KÜÇÜK PORSİYONLARDA SAKLAYIN’
Diğer önemli konunun ise etin saklanması olduğunu kaydeden Kaplan şunları söyledi:
“İnsanlar genelde eti büyük parçalar halinde dolaba koyuyorlar. Ardından da ziyaretlere, tatile çıkıyorlar. Bunu çok fazla önermiyoruz. Çünkü etler kesildikten sonra porsiyonlarına göre ayrılıp buzdolabına ya da derin dondurucuya kaldırılması gerekiyor. Etler çözdürülürken de bir gün önceden buzdolabının altında tutulmasını istiyoruz. Asla suyun altına tutarak çözdürmeyelim. Bu da bakteri bulaşmasına neden olacaktır.” (DHA)
Gündem
Uzmandan kurban eti uyarısı: Etleri asla suyun altına tutarak çözdürmeyelim
Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)- MERSİN Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli beslenme uzmanı ve diyetisyen Züleyha Kaplan vatandaşların kurban etini genelde büyük parçalar halinde buzdolabında sakladığını belirterek, "Etler kesildikten