Toplantıya; İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, TBYM Başkanı Mehmet Burhan Genç, YAYBİR Başkan Yardımcısı Erdal Karakaya, Eğitim-YAYBİR Başkanı Ali Can, DEKMEB Başkanı Mustafa Altundal, Türkiye Yayıncılar Birliği Derneği Başkanı Kenan Kocatürk ve Basın Yayın Birliği Derneği Başkanı Mustafa Karagüllüoğlu’nun yanı sıra birçok delege yayınevi yetkilileri katıldı. Genel Kurul’un sunumu YAYFED Müdürü Yavuz Saykı tarafından yapıldı.
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün açılış konuşmasında, yayıncılık sektörü için büyük önemi olan kağıt giderlerinde yaşanan azami artışlara vurgu yaparak kitap satışlarında yapılan vadeli işlemlerin makul sınırlara çekilmesi veya ortadan kaldırılması hususunda uzlaşmanın gerekliliğinin altını çizdi. Okuma kültürüne katkı noktasında ise sabit fiyat ve yazılı kültürü koruma kanunu için katılımcılardan destek talep etti.
TBYM Başkanı Mehmet Burhan Genç yapmış olduğu konuşmasında İsrail'in Filistin halkına öncelik saldırılarına şahit olmanın üzüntüsünü dile getirerek savaş zihniyetine karşı kitabın gücünün ve etkisinin altını çizdi.
Toplantıya rahatsızlığı sebebiyle katılamayan YAYBİR başkanı Hakan Tanıttıran’ın yerine
selamlama konuşmasını Başkan Yardımcısı Erdal Karakaya gerçekleştirdi.
Dekmeb Başkanı Mustafa Altundal da yapmış olduğu konuşmasında yayıncılık sektörünün geçmekte olduğu zorlu süreci vurgulayarak yeni döneme dair iyi dileklerini paylaştı.
Kürsüye davet edilen Eğitim-YAYBİR Başkanı Ali Can kaynak ders kitapları üreten yayınevlerinin kültür yayıncılığı yapan yayınevlerinden farklı sorunlar yaşadığına dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı ve 15 yeni ders için dağıttığı kaynak kitaplar ile Anadolu’da faaliyetlerini sürdüren kitapçıların yaşadığı sıkıntıları dile getiren Başkan Ali Can, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100.000 Kitap Projesi”ni katılımcılarla paylaştı.
Yazılı Kültürü Koruma Kanun taslağının Cumhurbaşkanlığı onayında beklediğini ifade eden Başkan Kenan Kocatürk, konunun takipçisi olduklarını ve yasallaşma sürecinin korsan kitap basımını önlemek açısından büyük önem arz ettiğini kaydetti.
Başkan Kenan Kocatürk konuşmasının sonunda korsan bandrol hakkında da kısa bir bilgi vererek “bandrolün kopyalanabilir olması, teknik açıdan yapılan değişiklikler sebebiyle korsan kitap denetimini zorlaştırıyor” dedi.
Basım Yayın Birliği Derneği Başkanı Mustafa Karagüllüoğlu ise ortak sorunlar için kamuoyunun bilgilendirilmesi ve sorunların medyaya taşınması için bir çalıştay yapılması gerektiğini belirterek çağrıda bulundu.
Yapmış olduğu açılış konuşmasında meslek birliklerinin öneminin altını çizen İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, sektördeki beraberliğin örnek teşkil ettiğine dikkat çekti. Dünyada ilk on ekonomi arasında basın yayın dünyasının yer almasından duyduğu mutluluğu dile getiren Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, yayıncıların, eğitim dünyası ile yakın olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından YAYFED Olağan Genel Kurul Divan Başkanlığı seçimine geçildi. Genel Kurul’a katılım sağlayan delegeler tarafından önerilen isimler; Erdal Cesar, Mehmet Emre Battal, Nevzat Argun ve Sahip Tatar oy birliğiyle Divan Başkanlığı’na seçilerek tüm tutanakların hazırlanması ve imzalanması için yetki verildi.
Divan Başkanı Erdal Cesar’ın selamlama konuşmasının ardından toplantının gündem maddelerine geçildi.
Gündemde 2021-2023 yılına ilişkin faaliyet raporunun sunumu Yönetim Kurulu Başkanı Münir üstün tarafından yapıldı. Ardından Denetim Kurulu, Teknik-Bilim Kurulu ve Haysiyet Kurulu raporları okundu ve Genel Kurul’un ibrasına sunularak oy birliği ile ibra edildi.
2023-2025 dönemine yönelik Muhammen Bütçenin sunumu Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Emrah Kısakürek tarından yapıldı ve Genel Kurul onayına sunuldu. 2023-2025 bütçesi oy birliği ile kabul edildi.
Toplantının son gündem maddesi olan 7. Dönem kurul üyelerinin seçimine geçildi. Divan Başkanlığına sunulan Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu, Haysiyet Kurulu ve Teknik-Bilim Kurulu asil ve yedek üyelerinin yer aldığı liste teklifi başka bir teklif liste olmadığından oylamaya geçildi.
Açık oylama usulü ile yapılan oylamada teklif liste elli altı oyla kabul edildi.
Ardından gündemin son maddesi dilek ve temenniler bölümünde söz alan yönetim kurulu üyesi Sinan Çam, özel eğitim kurumlarınca yapılan bazı uygulamaların toplumda kitap ücretlerinin pahalı olduğu algısını oluşturduğunu ve buna yönelik alınması gereken tedbirlere yönelik görüşlerini paylaştı.
Son olarak kürsüye gelen YAYFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Aksoy bandrol yönetmeliğine uymayan uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik planlanan çalışmalara yönelik bilgi paylaştı.