HABER7
Yandaş kadrolaşmanın vahim neticelerinin bariz şekilde görüldüğü İstanbul İtfaiyesi yine bir faciayla gündemde.
CHP Bayrampaşa İlçe Başkanı Remzi Albayrak’ın yönetimine verilen İstanbul İtfaiyesi; geç müdahaleler, söndürülemeyen yangınlar, partizan kadrolaşma ve arızalanan araçların aylar boyunca hizmet dışı kalması gibi skandallarla çalkalanırken, şehirde çıkan hemen her yangında bir “tuhaflık” hikayesi patlak veriyor.
SÖNDÜREMEDEN SEYRETMİŞLER
İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 21 Ağustos Pazartesi günü bir binanın en üst katında çıkan yangında Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Cemil Arslan ve kızı Şeyma Arslan yaralanmış, eşi Hatice Arslan yüksekten düşerek hayatını kaybetmişti.
Mahallelinin iddiasına göre, itfaiye ekiplerine yapılan ihbarın ardından yangını söndürmek için gelen ilk itfaiyenin arıza nedeniyle müdahalede bulunmadı.
Üst kata tazyikli su basamayan itfaiye aracının yerine yeni bir ekip için beklemeye geçildi. İtfaiyenin yangına müdahale etmek yerine seyrettiği anlarda alevler, Hatice Arslan’ın sığındığı balkona kadar ulaştı. Korkuluklardan aşağı sarkan Hatice Arslan’ın alevlerin yaydığı yüksek ısıya dayanamayarak kendisini balkondan aşağı bıraktığı belirtildi. Bina girişindeki çardağın üzerine düşen Hatice Arslan hayatını kaybetti. Eşi Cemil Arslan ise ağır yaralandı.
İLK DEĞİL
Acı hadise, İstanbul İtfaiyesi’nin yangınlar karşısında yaşadığı çaresizliği yeniden gündeme taşıdı. Yangınlara müdahalede yetersiz kalan itfaiye ekipmanları, 27 Nisan’da Küçükçekmece ilçesindeki Akit Medya binasında çıkan yangında da üst katlara tazyikli su sıkamamıştı. Adeta “bahçe sular gibi” sulama yapılan yangına ilişkin görüntüler tepki çekmişti.
Yangının bütün binayı sardığı dakikalarda bina önünde müdahale etmeksizin bekleşen itfaiye erlerinden bir tanesinin “Su yokmuş arabada, su yok!” ifadesini kullandığı yine kameralara yansımıştı.
Yangın büyüyor.. Bir itfaiye erinin sesi duyuluyor: Su yokmuş arabada su yok.. pic.twitter.com/Rm2B6NiFa6
— Muharrem Coşkun (@muharice) April 27, 2023Yangında ayrıca, ehil olmayıp kadrolaşma neticesinde kuruma doldurulmakla eleştirilen itfaiye personelinin köpükleri yerlere boşalttığına ilişkin görüntüler hayret uyandırmıştı.
Günler boyunca devam eden Akit Medya binasındaki yangın 60’ıncı saatte kontrol altına alınabilmişti.
Yangın esnasında Haber7’ye konuşan bölge sakinleri, ilk etapta itfaiyenin çok zayıf müdahalede bulunduğunu, alevler bütün binayı sardıktan sonra ekip sayısının artırılarak ciddi söndürme işlemine başlanıldığını söylemişti. |
GÜNLERCE YANAN BİNA ÇÖKTÜ, 4 GÜN SONRA SÖNDÜRÜLDÜ
Başakşehir ilçesindeki İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 Haziran’da 6 katlı iş hanının çatı katında çıkan yangında da benzer görüntüler yaşandı. İstanbul’un Başakşehir ilçesine bağlı İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 Haziran’da çıkan yangın 70 saat sonra söndürülebildi.
Gıda, plastik, tekstil gibi farklı ürün ve ham maddelerin bulunduğu 6 katlı fabrika binasında yayılan alevleri itfaiye ekipleri 4 günde ancak kontrol altına alabildi. İlk ihbarın üzerinden yarım saate yakın süre geçtikten sonra müdahale edildiği eleştirilerinin yöneltildiği itfaiye, söndürme işlemleri sırasında akıl almaz beceriksizlikler sergiledi.
Söndürme çalışmalarına katılan su tankeri, kayarak park halindeki otomobile çarptı ve yolun kenarında asılı kalmasına sebep oldu. Kaza nedeniyle yol uzun süre trafiğe kapatıldı.
Günler boyunca söndürülemeyen yangında binanın 4 katı çöktü. Çöküntü nedeniyle alanda bulunan 2 minibüs ve 1 ticari araç enkaz altında kaldı. Binanın en üst katında başlayan yangına yetersiz müdahale edilince aşağı bölümlere de sirayet etti ve bütün bina kullanılamaz hale geldi.
5 DAKİKALIK MESAFEYE 20 DAKİKA SONRA MÜDAHALE
İstanbul’un Fatih ilçesinde, merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal ile şehit başbakan Adnan Menderes’in kabrinin yer aldığı Anıt Mezar’da 8 Temmuz’da çıkan yangına geç müdahale edilmişti.
Sağmalcılar İtfaiye İstasyonu’na 5 dakika mesafede bulunan Anıt Mezar’a, saat 15.50’deki yangın ihbarının üzerinden 20 dakika geçtikten sonra saat 16.12’de ilk müdahale yapılabilmişti.
HER YER ARIZA
Yandaş kadrolaşmanın İstanbul İtfaiyesi’nin sürüklediği vahim durum, teknik arızaların yıllar boyunca giderilememesiyle de kendisini gösterdi. İstanbul İtfaiyesi’nin sadece Avrupa yakasındaki 375 aracından 85’inin arızalı olarak servis haricinde tutulduğu belirlenmişti.
İstanbul İtfaiyesi envanterindeki çok sayıda aracın ‘yedek parça’, ‘fren ayarsızlığı’, ‘kabinde is kokusu’, ‘hidrolik kaçağı’ ve ‘muayenesi olmadığı’ gibi gerekçelerle garaj ve servislerde çürütüldüğü belgelenmişti.
Haber7’nin yayınladığı “Servis Harici Araç Listesi” belgesine göre, itfaiye araçlarının 2,5 yılı aşkın süre serviste kalması gibi garabetlerin yaşandığı tespit edilmişti. İmamoğlu itfaiyesindeki 1 aracın 917, 1 aracın 938 gün boyunca serviste yattığı saptanmıştı. 100 günü aşan sürelerde serviste bekletilerek yangına müdahalede kullanılmayan araç sayısı ise 13 olarak kayıtlara geçmişti.
İstanbul İtfaiyesi’nin “arıza” ve uzun süreli tamir karnesi şöyle listelenmişti:
İtfaiye listesindeki 34 MIZ 30 plakalı merdiven aracının “genel bakım” gerekçeli servis süresi 917 gün.Listedeki 34 MIZ 28 plakalı bir diğer merdiven aracının “genel bakım” kaynaklı olarak serviste bekletilme süresi 938 gün.“Taretin altında yağ kaçağı var” denilerek Ekim 2022’de servise çekilen 34 VY 8818 plakalı itfaiye aracı 216 gün kullanılamamış.2007 model “Ahtapot” tarzı 34 BB 3992 plakalı itfaiye aracının pompasındaki hidrolik kaçağının tamiri 109 gün sürmüş.“Araç çalışmıyor” denilerek servise alınan itfaiyeye ait 34 FUB 94 plakalı Renault marka binek araç 187 günde tamir edilebilmiş.“Viteslere zor geçildiği, frenlerin yeterli tutmadığı, gaz pedalının takıldığı” şikayetleriyle servise alınan 34 KKB 70 plakalı aracın tamir süresi 185 gün.2013 model 34 BB 6431 plakalı aracın “kaza” nedeniyle servise çekildiği belirtilmiş. Tamir süresi tam 133 gün olarak kayıt düşülmüş.“Hava kaçağı” arızası nedeniyle 34 FSL 31 plakalı ilk müdahale aracının tamir süresi 79 gün.“Kaza” nedeniyle 34 KKB 68 plakalı araçta yaşanan arızanın tamir süresi 65 gün.“Genel arıza bakımı” nedeniyle 34 KKB 88 plakalı aracın tamir süresi 63 gün.“Merdiven setinde aşırı boşluk” nedeniyle 34 FNB 93 plakalı itfaiye arasının servis tamiri 55 gün.“Sepet korkulukları ve sepette hasar” nedeniyle 34 VY 8323 plakalı aracın tamirat süresi 30 gün.İtfaiyedeki 34 BB 3426 plakalı ilk müdahale aracının “Pompaya geçince stop etmesi” kaynaklı arızanın tamir süresi 25 gün…