Ekonomi

Zeytin alım tavan fiyat 110 lira, taban fiyat 47 lira

Marmarabirlik 2023-2024 iş yılı kampanyasında ürün alım fiyatlarını açıkladı. Tavan fiyat 110 lira, taban fiyat 380 dane 47 lira, yağlık zeytin fiyatı da 45 lira olarak belirlendi. Yönetim kurulu başkanı hidamet asa, “bu yılı üreticimizin kurumuna sahip çıkacağı bir yıl olarak görüyoruz” dedi.

Zeytin alım tavan fiyat 110 lira, taban fiyat 47 lira
24-10-2023 12:56

Marmarabirlik 2023-2024 iş yılı kampanyasında ürün alım fiyatlarını açıkladı. Tavan fiyat 110 lira, taban fiyat 380 dane 47 lira, yağlık zeytin fiyatı da 45 lira olarak belirlendi. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "Bu yılı üreticimizin kurumuna sahip çıkacağı bir yıl olarak görüyoruz" dedi.


Marmarabirlik’te 2023-2024 iş yılı kampanyasında ürün alım fiyatları belli oldu. Marmarabirlik Yönetim Kurulu’nun almış olduğu karar doğrultusunda; tavan fiyat 180 dane 110 lira, 190 dane 105 lira, 200 dane 100 lira, taban fiyat 380 dane 47 lira ve yağlık zeytinin kilogram fiyatı ise 45 lira olarak belirlendi.


Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa yaptığı açıklamada şunları söyledi:


"Piyasa şartları, yüzde 61,53 yıllık enflasyon oranı, 1 kilo zeytinin üretim maliyeti ve arz-talep dengesi gözetilerek ürün alım fiyatları belirlenmiştir. Marmarabirlik’in ilgili birimlerince yapılan çalışmada 1 kilo zeytinin üretim maliyeti ortalama 30,44 liradır. Marmarabirlik’in ortalama alım fiyatının 65-70 lira olacağı tahmin edilmektedir. Bu sezonu çok temkinli hareket edilmesi gereken bir yıl olarak görüyoruz. Ekonomik şartlar ve faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle piyasada farklı alıcıların çok az olacağını öngörüyoruz. Marmarabirlik piyasada tek alıcı olarak kalacaktır."


Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak zeytin üreticisini koruyup kollayan ve üretimde devamlılığı sağlayan bir anlayışla görev yaptıklarını vurgulayan Asa, "Ürün alımlarına geçtiğimiz yıl yüzde 150, bu yıl da yüzde 142 artış yapılmış, Marmarabirlik üreticisine sahip çıkmıştır. Şimdi kooperatifine sahip çıkma sırası üreticidedir" dedi. "Geleceğimizi tüketmeyelim"


"Maliyetin üzeri üreticimiz için kazançtır. Birçok tarım ürününde fiyatlar gerilemiş olmasına rağmen tarımsal üretimde her yıl fiyatı artan ve fiyatı hiç düşmeyen tek ürün zeytindir" diyen Hidamet Asa, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Nitekim 2023/2024 ürün alım kampanyasında yine üreticimizi korumak ve üretimde devamlılığı sağlamak için geçtiğimiz yıl ortalama yüzde 150 fiyat farkı ile ürün alımı yapılmıştı. Aslında geçtiğimiz yıl aldığımız ürünün satışında aynı oranda fiyat farkı oluşmamıştır. Tüketici tarafını da düşünmemiz gerekir. Yüksek fiyatla ürün alıp, satamazsak kurumun geleceğini yok ederiz. Piyasa gerçekleri dışında vereceğimiz fiyatlarla geleceğimizi tüketmeyelim." "Zor bir yıl olacak"


Zor bir yılın kendilerini beklediğini belirten Başkan Hidamet Asa, "Enflasyonist ortamda üreticisinin yanında olan Marmarabirlik son iki yılda ortaklarına sahip çıkmıştır. Üreticilerimiz de bu sene ürün vererek kooperatiflerine sahip çıkmalıdır. Çünkü ortaklarımızın gübre, zirai ilaç, akaryakıt ve sigorta desteklerini kooperatiflerinden sağladıkları unutulmamalıdır. Bu yıl öngörü yapmakta zorlanacağımız bir yıldır. Bu sebeple Marmarabirlik’in zarar görmemesi gerekir. Eğer zarar görürse piyasaları regüle edemez, gelecek yıllarda üretici de büyük zarar görür" dedi. "Küçülmeye gitmeyeceğiz"


Marmarabirlik olarak ekonomik şartlar sebebiyle küçülmeye gitmeyeceklerini kaydeden Başkan Asa, "Küçülmek yerine aksine büyümek için gerekli adımları atmak istiyoruz. Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim de ana prensiplerimizden biri sürekliliktir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak günü değil, geleceği düşünerek hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı. Kota uygulanmayacak


Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu kampanya döneminde de kota uygulanmayacağını belirten Asa, "Ortaklarımız verdikleri rekolte beyanı kadar kooperatiflerine ürün verebileceklerdir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak şimdiden gelecek seneyi düşünüyoruz. 2024/25 ürün alım kampanyasında rekoltenin çok yüksek olacağını öngörüyoruz. Bir sonraki yıl arz fazlalığı oluşmaması için iyi bir ürün alım planı yapmak ve daha çok ürün satmak zorundayız" diye konuştu. Alım ve ödeme planı


Marmarabirlik, 2023/2024 iş yılı ürün alım kampanyasında yağlık olmak üzere 2 milyar 500 milyon lira alım bütçesi yaparken, ürün bedelleri on beş günlük periyotlarda yüzde 50’si peşin olarak yapılacak. Geri kalan ödemeler, ürün alım kampanyasından sonra belirlenecek ve ortaklara duyurulacaktır. Ürün alımlarına, kooperatif yönetim kurulu yetki ve sorumluluğunda 24 Ekim 2023 tarihinden itibaren başlanılmıştır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER