Teknoloji

Zirai ilaçlamada insansız hava aracı dönemi

Niğde teknopark’da girişimci ve makine mühendisi olan harun varol tarafından geliştirilen zirai ilaçlama dronları ile üreticilerin iş yükü hafifleyerek, maliyetleri düşüyor.

Zirai ilaçlamada insansız hava aracı dönemi
28-05-2024 11:46

Niğde Teknopark’da girişimci ve makine mühendisi olan Harun Varol tarafından geliştirilen zirai ilaçlama dronları ile üreticilerin iş yükü hafifleyerek, maliyetleri düşüyor.


Kapasitelerine göre 4 farklı modelde zirai ilaçlama üretimi yaptıklarını söyleyen Harun Varol, amaçlarının en iyi teknolojiyi yerli imkanlarla üretip en uygun fiyatla çiftçiye sunabilmek olduğunu belirtti. Varol, “Başladığımızda prototipleri ürettikten sonra uzun bir süre bir satışa sunmadık. Farklı arazilerde, farklı iklim şartlarında gece, gündüz cihazlarımız uzun bir süre test ettik, iyileştirmeler yaptık. Sürekli deneyerek ve daha iyisini yaparak en iyisine emin olduk sonra ticarileşme kısmına geçtik. Bu süreçte cihazlarımızı son sınırına kadar zorladık, düşme, çakılma, bunun gibi durumlar da oldu. Biz bunları görüp daha da iyileştirdik ve çiftçinin elinde de bu cihazların problemsiz çalışmasını sağladık” dedi.


Üreticilerin insansız hava araçları ile yaptıkları ilaçlama ile maliyetlerinin düştüğünü ve daha fazla verim aldığını kaydeden Varol, “Üreticiye maliyet anlamında oldukça yüksek bir katkısı var. İlaçlama verimi olarak en az yüzde elli gibi daha verimli bir ilaçlama imkanı sunuyor insansız hava araçları. Çünkü geleneksel ilaçlamaya göre çok daha düşük partiküller halinde atıyorsunuz bu yöntemle ve bu partikülleri bitkiye etkisi daha hızlı oluyor. Bunun geleneksel yöntemle, traktörle tarlaya girdiğinizden dolayı akaryakıt masrafı, tarlanın çiğnenmesi, personel maliyetleri ortaya çıkıyor. İnsansız hava aracılığıyla yapılan ilaçlamanın yüzde yetmiş daha az maliyetle bitirildiğini gördük. Bunun yanında daha az ilaçla daha fazla verim söz konusu. Kullanan çiftçiler, genel olarak çeltik ve zararlı böceklerle mücadele konusunda geleneksel yöntemde yapılan işlemlere göre çok daha verimli olduğunu beyan ettiler” ifadelerine yer verdi.


Amaçlarının üretilen insansız hava araçlarında yüzde yüz yerliliğe ulaşmak olduğunu söyleyen Varol, “Biz her ne kadar yerli imal etsek de belli parçaları yurt dışından almak zorundayız. Cihazların yerlilik oranını arttırmak üzerine hala çalışıyoruz. Yüzde yüz yerliye kadar çıkarmak temel hedefimiz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER