6 ay çok çabuk geçer

Rasih REŞAT
Rasih REŞAT

1

6 ay çok çabuk geçer
01-07-2022

Başbakan Ünal Üstel ve kabinesinin güvenoyu almasının 41’nci gününde yapılan basın toplantısına bir anlam katacak değilim ama 41’nci gün vurgusu, 41 Kere Maşallah dedirtmedi, doğrusunu söylemek gerekirse.

Ancak şunu söyletti.

Akmasa da damlar.

Bu ülkede 100’ncü gün basın toplantılarına hala daha vaat vermeye çalışan hükümetler görünce, 41’nci günde birşeyler yapmış olan bir hükümet görmek, mukayeseli olarak i ferahlatıcı.

Evet, hükümet bir borçlanma reçetesi ile karşımıza çıkmış olması, ‘Hükümetin krize bulduğu çare: Borçlanın’ şeklinde eleştirilmiş olduğunu ben de gördüm.

Ancak diğer taraftan, insanlarımızın en büyük sıkıntısının, hem hesaplı ve kolay ulaşılabilir finans kaynaklarına ulaşım olduğunu söylüyoruz. Bu kredilerin nispeten düşük faizli ve 6 ay geri ödemesiz olması bir nefes sıhhat gibi gelecek insanlara.

Tabi, basın toplantısında benim dile getirdiğim ancak bana da ulaşan insanların bu konuyla ilgili şikayet ettiği konu, kolay ulaşılabileceği ifade edilen bu finans kaynaklarına, borçluların, ya da evrakları eksik olanların ulaşamaması. Sigorta borcu olmayanlar, ya da vergi borcu olmayanlar ya bu anlamda herhangi bir sıkıntısı olmayanların bu gibi finansal enstrümanlara ihtiyacı yok ki.

Vergi, sigorta ya da mali sorunu olanlar da bu kredi enstrümanlarına ulaşamazsa pek bir anlamı dayok.

Gerçi Başbakan bu konuda kameralar karşısında güvence verdi ve ulaşımın kolaylaştırılacağını söyledi ancak pratikte ne yaşanacağını hep birlikte göreceğiz.

Bu bir eleştiri yazısı değil. Onu net bir şekilde ortaya koyayım.

Sınırlı ekonomi bilgisi olan bir gazetecinin durum tespitleri manzumesidir.

Misal, kredilere ulaşıldı diyelim ve sıkıntı yaşayanlar dertlerini 6 aylığına geçici olarak çözdü. Bu kredilerin geri ödemesi altı ay sonra geldiğinde ekonomide bir değişiklik olacak mı, ki bu krediler kolaylıkla ödenebilsin. Yani Başbakan ufukta bizim bilmediğimiz bir gelişme mi görüyor? Yoksa bu mini aket akabinde büyük bir paket ile ekonomiyi büyütmek, gelirleri arttırmak ve reel sektöre kredi dışında farklı alanlarda hibe destekler içeren birtakım hazırlıkları mı var? Ve bu geri ödemesiz 6 ay aslında sıkıntıya düşene değil, hükümete ekonomiyi büyütücü, toparlayıcı birtakım önlemler alması için zaman kazandırmak için mi?

Kendimce bu pakete akmasa damlar paketi diyorum ve paketin sorunların altı ay sonrasına ertelenmesi ve altı ay sonra daha da büyümüş bir şekilde önümüze gelmesi değil de, hükümetin daha büyük işler yapması, ekonomiyi büyütecek ve reel sektörü rahatlatacak asıl hamleleri için bir zaman yaratmak için ortaya konduğunu düşünmek istiyorum.

Dedim ya ekonomi bilgisi son derece sınırlı olan bir gazetecinin tespitlerine ek olarak yine ekonomi bilgisi son derece sınırı olan bir gazetecinin temennilerini de eklemiş olayım.

Umarım hükümet, bu olumlu adımı, insanların ağzına bir parmak bal çalmak için değil de, sorunları temelden çözecek önlemleri almak için ihtiyaç duyacağı zamanı kazanmak için atmış olsun.

Çünkü altı ay çok çabuk geçer...

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?