Tasavvuf müziği Hz. Peygamber’e olan sevgiden ortaya çıktı

Aykut Payam
Aykut Payam
Tasavvuf müziği Hz. Peygamber’e olan sevgiden ortaya çıktı
25-03-2024

Mazideki büyük musiki birikimini bugüne ve geleceğe taşıyan, dini müziğin akademik bir hüviyete bürünmesinde büyük emek verenlerden biridir Tasavvuf Müziği Sanatçıları. Şair padişahlarımızdan, musiki kitapları olan bilginlerimize, Anadolu’daki peygamber sevgisinden, İslam coğrafyasının irfan birikimine ve yapay zeka ile müzik çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede bir yazıdır bu aslında.

Türk tasavvuf müziği başta olmak üzere sanata dair çok kapsamlı bir söyleşi yaptık. “Aykut PAYAM"Anadolu'da, peygamber efendimiz Hz. Muhammed'e sonsuz bir sevgisi vardır. Efendimizin şahsını yücelten eserlerin yüzde 75'i Anadolu'dan çıkmıştır. Sadece bu topraklarda 22 binin üzerinde salatu selam (Hz. Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah'ın rahmet ve selâmının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualar) var. Anadolu'nun peygamber sevgisi başka bir boyuttadır. İslam sanatının tamamı Hz. Peygambere olan sevgiden ortaya çıkmıştır" dedi.

RAMAZAN BİR EĞLENCE AYI DEĞİLDİR 

Ramazan'ın ruhuna uygun programlar önemli. Zaman ve mekan İslam açısından önemlidir. Cuma günü, vaktinde namaza gitmezsen, sonrasında kılsan, Cuma namazı kılmış olmazsın. Ramazan'ın bir özelliği vardır. Bunu sıradanlaştıramazsınız. Ramazan eğlencesi adı altında, farklı tarz müzik yapanları sahneye çıkartamazsınız. Çünkü ramazan bir eğlence değildir.
Ramazan'da tevhid olur. Bu ay Cenabı Allah'ın bir ikramıdır. Bunun bilincinde olmak gerekiyor. Bu gerçeği ıskalamamak lazım. Bu çok tehlikeli bir algı.
11 ay yaptığın müziği yine yapıyorsun. Bu işin farklılığı nerede kaldı?
Ramazan ahiretin içindir. Sana bir lütuftur. İçinde Kadir gecesi var. Eski seyyahlar, ramazanı tarif ederken, 'Eğer İstanbul'a girdiğinizde, ay onların özel ayıysa bunu mutlaka fark edersiniz' diyor. Bu farkındalığı sıradanlaştırırsan olmaz. Festival havasına büründürürsen olmaz.

İRFAN GELENEĞİMİZE SIRT DÖNEMEYİZ

Yunus'taki irfanı almadan bir din eğitimi almak insanı eksik bırakır. İrfanla beraber yürümek lazım. Niyazi Mısri'nin şiirlerine bakın. Bir irfandan süzülmüştür. Bu Anadolu'nun mayasıdır. Yesevi'nin sözlerine bakın. Yunus'un, Tapduk'un... Balkanlardakine gelirseniz, Türk islam bölgelerine giderseniz, hep aynı irfanı işlediğini görürseniz. Maya budur. Maya halkın gözünde budur. Din, akla değil, kalbe işleyendir. Bu geleneği çocuklara öğretmek lazım.

DÜNYADA İSLAMIN BAYRAKTARLIĞINI YAPMIŞIZ

Biz İslam'ın bayraktarlığını yapmışız. Biz bu bayraktarlıkta Hz. Peygamberin bize rol model olduğunu çok iyi çözmüşüz. Hz. Peygambere duyduğumuz bu sevgi bize bu yolu açmış. İsmi Şerif okunduğunda elimizi kalbimize götürmemiz, ayağa kalkmamız ona olan sevgiden. Nabi'nin, Medine'ye giderken, ayağını uzatan sadrazama yazdığı bir eser var: Sakın terk-i edebten kuy-ı Mahbub-i Huda'dır bu Nazargah-i ilahidir, Makam-ı Mustafadır bu...
Bu milletle aşık atamazsınız. Çünkü rehber peygamber. İlahiler hep bunu yapar. Bakın Yunus'un ilahilerine... Hz. Peygamber, ilahilerle de milletin gönlüne girmiştir. Biz bu muhabbeti niye terk ediyoruz. İslam sanatının tamamı, Hz. Peygamber sevgisinden ortaya çıkmıştır.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?