USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bir öncünün ardından

Bir öncünün ardından
16-01-2023

ABD neden dünyanın süper gücüdür, hiç düşündünüz mü? Elbette bunun siyasi nedenleri vardır ama ABD'nin süper güç olmasındaki en büyük etken, sahip olduğu global şirketleri, güçlü markalardır.

Gaziantep de, sanayi ve ticaretteki başarısı ile Anadolu'nun süper gücüdür. Süper güç olmak, ekonomiden geçiyor. Yani çalışmaktan, üretmekten geçiyor.

Cumhuriyet öncesi Halep iline bağlı küçük bir Anadolu kasabası olan Gaziantep nasıl oldu da üretim, istihdam ve ihracatıyla Türkiye'nin en büyük şehirlerinden birisi haline geldi? Bu Anadolu kasabası nasıl oldu da Türkiye ekonomisine yön veren şehirlerden birisi oldu? Bu başarıyı büyük ölçüde girişimci ruha sahip, ufku geniş, yenilikleri takip eden, değişime kısa sürede ayak uydurabilen öncü Gazianteplilere borçluyuz.

Sözünü ettiğimiz öncülerden birisi de merhum Sani Konukoğlu'dur. 1929 Yılında Gaziantep'te doğan Sani Konukoğlu, ilkokul sonrası dokumacılık mesleği ile iş hayatına başladı. Basit bir tezgahla başladığı işini bilinçli ve istikrarlı adımlarla büyüterek, 1977 yılında tekstil sektöründe bir dünya markası olan Sanko'yu kurdu. Sanko Holding günümüzde sadece tekstilde değil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makineleri, sağlık, eğitim, AVM, bilişim, finans ve gayrimenkul gibi sektörlerdeki dünya markası firmaları ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Merhum Sani Konukoğlu, iş hayatındaki başarısını sivil toplum, sosyal sorumluluk projeleri, spor ve hayır işlerinde de başarı ile sürdürdü. Gaziantep Sanayi Odası'nın kurucu başkanı oldu. Gaziantepspor'u desteklemekle kalmadı, Sankospor kulübünü kurdu ve uzun yıllar başkanlık yaptı.

Sadece para kazanmayı düşünmedi. Kazandığını içinde yaşadığı toplumla, Gaziantep'le paylaşmayı da kendine ilke edindi. Sosyal sorumluluk projelerini, topluma hizmeti daha kurumsal bir hale getirmek için 1989 yılında Sani Konukoğlu Vakfı'nın kurulmasını sağladı. Okul, hastane ve cami gibi onlarca eserin topluma kazandırılmasına öncülük etti. Sağlığında yaptığı bu hizmetlerden dolayı 1997 yılında "Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve Beratı"na layık görüldü.     

Merhum Sani Konukoğlu, bundan 29 yıl önce geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu 16 Ocak 1994’te aramızdan ayrıldı. Ardından sadece global markalar, şirketler bırakmadı. Öğretileri ile geleceğimize ışık tutmaya devam etti.

 "İşin hilesi dürüstlüktür" sözü, çok basit gibi görünse de, onlarca sayfadan oluşacak makalelere konu olacak kadar derinliğe sahiptir.

"Pazarlığın üzerine pazarlık olmaz" sözü, ticaretin anayasa maddelerinden birisi haline geldi.

"İşletmesini yenilemeyen patronu, işletmesi yeniler" sözü ile de günümüzdeki adıyla "İnovasyon" olan kavramı yıllar önce dile getirdi.

"İşi insana müşteri öğretir" sözü ile müşteri memnuniyetinin önemine dikkat çekti.

Bizler her zaman, her koşulda, "Daha güçlü Türkiye" deriz. Bunun için mücadele ederiz. Daha güçlü Türkiye'nin yolu ise merhum Sani Konukoğlu gibi girişimcilerin, SANKO gibi global firmalarımızın sayısının artmasından geçmektedir. Yatırımları ile ülke ekonomisine yön veren, kalkınma hamlesine güç veren, öğretileri ile geleceğe ışık olan merhum Sani Konukoğlu'nu vefatının 29. yılında rahmet ve şükranla anıyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR