USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mardin Müzesine Dokunmayın

Mardin Müzesine Dokunmayın
17-12-2022

Mardin Müzesi, içindeki onbinlerce değerli tarihi eser dışında, binanın yapısı, dokusu, taş işlemesi ve konumu müze içeriği kadar önemli ve anlamlı!

Farklı amaçlarla kullanılan bina, müze binasına dönüştürülünce, su arkını buldu, özdeyişi gibi bir şey oldu.

Bu bina ancak Müze olabilir.

Bu bina görselliği ile, yapısı ile farklı amaçla kullanılmamalıdır.

Geriye dönüp baktığımızda, patriklik merkezi olarak kullanıldığı, ancak süreç içinde binanın satın alındığı, mahkeme davalarının müze kalması yönünde sonuçlandığını görüyoruz.

Durup dururken, şehrin merkezindeki, donanımlı müze binasını, birilerine “madem öyle alın sizin olsun” demenin bir şehrin insanlarını yok sayma anlamına gelmiyor mu?

Müze Mardin’in ruhu ile özdeşleşen, çevresindeki kültür sokağı ve düzenlemeleri ile  turizmi hareketlendiren ve içindeki esrelerle gündemde iken, başka yere taşınması ne kadar akılcıdır?  

Eski Hükümet Konağı, şimdiki Mimarlık Fakültesi binası, mimar adayı öğrencilerinin en iyi yetişeceği bir alanda. Tarihin içinde, mimarinin içinde eğitim gören, belki de geleceğin en iyi mimarları olacak öğrencileri başka yere taşımak ne kadar doğru bir karar olabilir.

İnanın Mimar Sarkis lole ve ekibi, bu uygulamayı hayata geçiren ya da sessiz kalan bizleri affetmeyeceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Mardinliler olarak; en önemli talebimiz müze binasının boşaltılması talimatının durdurulmasıdır.

Milletvekillerimiz suskunluklarını bir tarafa bırakıp cumhurbaşkanına, kültür ve turizm bakanına, etkisi ve yetkisi olan herkese durumu anlatsın.

Siyasetçiler; Sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, her konuda ve platformda  muhtarlarla toplantı yapanlar, bir kerede müze için muhtarlarla, şehrin gerçek sahipleri ile toplantı yapıp fikirlerini, düşüncelerini sorsunlar.

 Bina kentle bütünleşen Müzeyi başka yere taşımakla, hele hele Mimarlık Fakültesine taşımakla,

Mardin’e ve Mardinlilere en büyük haksızlığı yapmış olursunuz!

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR