USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Meslekte Suriyelilere muhtaç bırakılan şehir

Meslekte Suriyelilere muhtaç bırakılan şehir
18-12-2022

Bazen insan ne yazacağını şaşırıyor.

Çünkü gerçekten gündem o kadar yoğun ki, konu sıkıntısı çekmiyoruz elbette ama bu köşeye sığacak şekilde konuları toparlamada zorluk çekiyorum inanın. Ülkede zaten olup biten akıl tutulması, Yargının bu kadar tartışılır duruma getirilmesi hepimizi kahrediyor. Doğru ve yanlış konusunda artık iyice kutuplara ayrılmış durumdayız.

Her kafadan bir ses çıkıyor. Türkiye Türkiye olalı beri sanırım bu kadar düşünce zulmü görmemiştir. Herkes kendi düşüncesinin doğru olduğunda ısrar ediyor. Karşılıklı değerlendirme, tartışma, çözüm üretme dönemi bitti resmen.

Aileden başlayıp iş yerlerinde, belirli ortamlarda siyasette, bürokraside yani aklınıza gelen her yerde tartışma yaşanıyor.

 ÖĞRENCİLER AÇ KALIYOR KİMSE ORALI DEĞİL

Pahalılık başını almış gidiyor, zamlar keyfiyete dayalı şekilde acımasızca yapılıyor, ev ve iş yeri kiraları insanları çileden çıkarıyor, elektrik ve doğalgaz faturaları geldikçe tüm hesap kitaplar alt üst oluyor. Ama bu durum ülkeyi yönetenlerin hiç umurunda değil. OECD ülkelerinde gıda enflasyonunda birinci sırada olmamız, Dünyada ise ilk 5 sırada yer almamız kimseyi ilgilendirmiyor.

Çocuklarımız doğru dürüst beslenemiyor. Öğrenciler okullarda aç kalıyor. Kuru ekmeğe talim edenler o kadar fazla ki. Kantinlerden alışveriş yapamayacak kadar fakir aile çocukları küçümsenmeyecek sayıda. Beslenemiyor çocuklarımız. Besleyemiyoruz çocuklarımızı. Haliyle doğru dürüst beslenemedikleri için zekâ konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Bu gerçekler ışığında ülkemizin geleceği karartılıyor ama yine kimse umursamıyor. Yani resmen büyük bir akıl tutulması yaşanıyor bu ülkede.

ÜNİVERSİTE'DE MESLEKYÜKSEK OKULU ÇEKİŞMESİ

Bir süredir Gaziantep’te özellikle gençlerin meslek edinme yönündeki isteksizliğine, bunun yanısıra okulların yetersizliğine dikkat çekmeye çalışıyorum. Şehirdeki meslek liselerinin eski vasfını kaybetmek üzere olduğuna, Gaziantep Üniversitesi’nin ise yüksekokul seviyesinde karmaşık bir yönetim anlayışı sonrası doğru dürüst verim alamadığını dile getirmeye çalışıyorum.

Çünkü planlama konusunda ne öğretim üyeleri, nede öğrenciler memnun değil. Parçalanmış ve bütünlükten uzaklaştırılmış bir anlayış elbette kör topal yürüyor. Ama bu şehrin ihtiyacını karşılayacak düzeye erişmeyişi ciddi manada sıkıntı yaratıyor. Mesele şu; Üniversiteyi yönetenler ile Gaziantep Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu akademik ve öğretim bağlamında yılların emeğini kendi bünyesinde barındırırken, hiçbir akademisyenin ve öğrencinin fikri alınmadan bu okul dağıtılmaya çalışıldı. Üstelik kampüs binaları yıkılmak istendi. OSB’deki Naci Topçuoğlu faaliyette ama buradaki ulaşım konusu başta olmak üzere dile getirilen sorunlar maalesef çözülemiyor. Çünkü Üniversite idaresi bu meslek Yüksekokulu’nun yöneticileriyle kavgalı. Siz böyle bir anlayıştan doğru dürüst verim alınacağını düşünebiliyor musunuz? Çok basit bir ulaşım sorunu, öğrenci ve akademisyenlerin yaşadığı rezalet verilen eğitimden nasıl randıman çıkartabilir ki?  

KALFA USTA YETİŞMİYOR TEMBEL BİR TOPLUM YETİŞİYOR

Bu sorunun muhataplarıyla görüşüyorum elbette. GAÜN Naci Topçuoğlu Meslekyüksek okulu müdürü Sayın Hüseyin Bozkurt son derece iyi niyetli yaklaşımlarıyla ellerinden geleni yaptıklarını söylüyor. Bir gün buraya gitmeye söz verdim ama bir türlü fırsat bulup ta gidemedim.

Ama gidip oradaki ortamı koklamak istiyorum tabii. Şimdi ben bu yüksekokul işini bir kenara bırakıp esnafa da yer vermek istiyorum meslek konusunda. Bu konuda çok mesaj geliyor bana. Hatta Ali Kömürcü’nün bir açıklaması olmuştu gazetemize geçenlerde, bu belirsizlik ve mesleksizlik, Gaziantep esnafını Suriyelilere adeta mahkûm etmiş durumda.

Bakın sadece birisini paylaşırsam gerisini söylememe gerek kalmayacak. Bunu gönderen Gaziantep’te lokantacılıkta çok değerli usta İsmail Babacan. Kentin geleceği açısından endişesini dile getirmiş. Şöyle diyor İsmail usta: Ökkeş bey, memlekette usta, kalfa çırak yetişmiyor. Meslek okulları, sanat okulları çoğaltılmalı. Gerekirse sanat okuluna gidenler askerlikten muaf desinler.

Yeter ki tüm meslek dallarında insan yetişsin. İnanın Suriyelilerin eline bakıyoruz. Onlar da giderse vallahi çökeriz. Bakın Antep’te Fayans ustası yok, Duvar ören yok, su tesisatçısı yok, sulu yemekçi hiç yetişmiyor. Tornacı, tamirci dahil tüm mesleklerde elaman yetişmiyor.

Bütün iş kollarında usta kalfa sıkıntısı var, çünkü çırak gelmiyor, çırak gelmeyince kalfa usta yetişmiyor. İnan tüm meslek dalları köreliyor. Yani kısacası tembel bir toplum yetişiyor. Aman ne olur bu işin peşini bırakmayın.

Ben Ticaret Odasına da seslendim. Ne yapıp edip en kısa zamanda ciddi şekilde harekete geçilmeli.

SIRTINIZI NE KADAR SURİYELİLERE DAYARSINIZ Kİ?

Şimdi anladınız mı durumun vahametini. Bu şehirde meslek konusunda esnafından firmalarına, fabrikalarından büyük şirketlere kadar nitelikli eleman yetiştirme sıkıntısı çok büyük. Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ile de konuştum o da aynı rahatsızlığı yaşıyor ve bazı teşebbüsleri olduğunu ama bunun şehrin bütünlüğü ele alındığında elbette yetersiz kalacağını ifade ediyor. GTO Başkanı Tuncay Yıldırım ile bu konuda konuşamadım daha, ama o zaten yıllardır bu konuda çırpınıp duruyor. Yani anlayacağınız bu şehir meslek ustası konusunda kendi evlatlarını yetiştiremiyor ve Suriyelilere sırtını dayıyorsa, gerisini siz düşünün derim… Burada mutlaka belirtmem gerekiyor, eğer Suriyeliler olmasaymış, bu şehirde birçok esnaf çalıştıracak adam bulamazmış...

ERDEMOĞLU M1 DE NE YAPACAK?

Gaziantep’te Metro firmasının uzun yıllar önce M1 denilen büyük mağazalar zincirini açması o dönemde büyük heyecan yaratmıştı. Ne var ki daha sonra Metro firması çekilince şehrimiz adına büyük bir kayıp yaşanmaya başladı. Sonrasında gelişmeler, hepimizin malumu üzre burası cazibesini kaybetti. 137 bin metrekare üzerine kurulan bu devasa alışveriş merkezi Metro tarafından satışa konuldu. Bunun üzerine Gaziantep’in gururu Erdemoğlu firması burayı satın aldı. Tabii herkes Erdemoğlu’nun burayı ne yapacağını merak ediyordu. Kaldı ki burada faaliyette olan işyerleri de tedirgin elbette. Sonuç olarak burasının ne yapılacağını araştırdım. Edindiğim bilgiye göre Erdemoğlu burayı hani şu Avrupa’da daha yaygın olan ülkemizin bazı bölgelerinde de faaliyet gösteren Outlet tarzı büyük bir alışveriş merkezi haline getirecek. Bu proje içerisinde sinema, tiyatro vs. Gibi salonlar olmayacak.

Sadece güçlü firmaların ürünlerinin satılacağı işyerleriyle, kafeler ve sınırlı sayıda yemek yenilecek işyerlerine izin verilecek. Tabii daha bu taslak düşünce, ama böyle olması konusunda herkes hemfikir. Peki şu anda mevcut esnaf ne olacak? dediğimde onlara sözleşmesi bitene kadar müsaade edeceklerini öğrendim. Sonrası için gelişmeler ne gösterir henüz kesinleşmiş bir durum yok. Zaten bu tamamen taslak bir düşünce ancak gerçekleşme ihtimali çok yüksek. Ama en geç 2 seneye kadar harekete geçileceğini öğrendiğimi belirtmeliyim. Bu bilgiyi de sizlerle paylaşmak istedim.  

BU İSTİFA SAHİDEN AMBULANS İÇİN Mİ?

Gaziantep Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Vejdi Yıldız istifa etti. Sebep; Türkiye- Çekya milli takım maçına görevli olan ambulansla oğlunu da alarak gitmiş. Son derece masum bir durum ama yine de oğlunu ambulansa alması doğru değil elbette. Ama bu istifa edecek veya istifaya zorlayacak kadar önemli mi?  İşte orada durup tartışmak lazım. Vejdi Yıldız ile ne tanışırım nede görüşüp oturmuşluğum var. Ama bu arkadaş Gaziantepli ve sapına kadar da liyakatli bir kişi. Sordum elbette niye istifa etmiş diye. Bir öğrendim ki oyun içinde oyun varmış. Zaten bu Sağlık Müdürlüğünde cemaatler- Tarikatlar ve çıkar çevrelerinin cirit attığını ve doğru giden bir şeyin olmadığını bildiğim için irdeledim bu istifa işini. Vejdi Yıldız’ın donanımlı oluşu sağlık müdürlüğüne çöreklenen bazı kesimi uzun süredir rahatsız ediyormuş meğer. İşte bu kişiler geçtiğimiz ayda görevden alınan Sağlık Müdür Ümit Mutlu Tiryaki’nin kafasına girip yerine göz diktiğini söylemişler.  Vejdi Yıldız bu olayı duymuş ve Tiryaki ile buluşup böyle bir şey olmadığını ve asla da olmayacağını söylemiş ama Tiryaki inanmamış. Sonuçta bu ambulans olayı patlak verince baskı yapmış. Hatta Bakanlık soruşturma açtı denilmiş ama bakanlıkta böyle bir soruşturma yokmuş. Anlaşılan yine ortalık karıştıranlar galip çıkmış ve Gaziantepli liyakat sahibi bir insan daha harcanmış. Bu arada bir mesaj geldi ve bundan sonra olabilecekleri de söyleyerek, “Ökkeş Bey Vejdi çok düzgün bir kişidir. Maça görevli olan ambulansla sahaya gidiyor, oğlunu alması elbette yanlış. Ama daha vahim olaylar yaşanıyor müdürlükte. Bazı araçların araç takip sistemleri çıkarılmış ve bu araçlar bazı kişiler tarafından 24 saat usulsüzce kullanılıyor. Sayın Valimizin bundan haberi yoktur. Bu olayda amaç Vejdi nin ekarte edilmesi. Çünkü onun müdür yapılacağı endişesi var bazı kişilerde. Bu konuda Vejdi bey sonrası gözlerine kestirdikleri   S. T. ve E. K. adlı kişilere de operasyon düzenlenebilir. Takip ederseniz iyi olacak” demiş. Artık ne olur bilemem ama Sağlık Müdürlüğündeki bu gelişmelere kimse basit bir ambulans hadisesi gibi bakılmasın derim.  

HEPİNİZE İYİ HAFTALAR

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR