USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Partilerin listelerinde kimlerin adı geçiyor?

26-03-2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde, listeler için son düzlüğe girdik diyebiliriz. Aday adaylığı başvuraları sona erdi ve partiler, listelerine son şekillerini verme hazırlıklarına başladı.

Gaziantep’te tüm gözlerin çevrildiği Ak Parti, CHP, MHP ve İyi Parti’de, çok ciddi bir şekilde liste savaşı yaşandığını gözlemliyoruz.

Seçimin iddialı bu dört partisinde listelerin nasıl oluşabileceği hususunda gelin beyin fırtınası yapalım.

Ak Parti’den başlayalım…

Aday adaylığı sayısı yine beklentilerin ötesinde oldu. Genel kanı 100 civarlarında olması beklenirken, sayının yine 124’e ulaşması dikkat çekici. Tabi, 124 aday adayı içerisinde nitelik nasıl derseniz, işte orası soru işareti.

Ak Parti aday adayları içerisinde en büyük sürpriz Abdulhamit Gül’ün başvuru yapmaması. Bunu, “Bakanlar zaten başvuru yapmıyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan il gözetmeksizin bakanların nereye yerleştirileceklerine kendisi karar veriyor” diyen olsa da, Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım’ın İzmir’den başvuru yapması, bu tezi sanki çürütüyor gibi…

Gaziantep listesinde, Mehmet Şimşek’in teklifi reddetmesinin ardından, Abdulhamit Gül liste başı gibi düşünülürken, başvuru yapmamasının ardından senaryolar bir anda değişti. Gül elbette yine de liste başı için hala güçlü aday.

Gaziantep liste başı için, mevcut bakanlardan Murat Kurum ve kısmen Hulusi Akar’ın da adının geçtiğini kulislerde duyoruz.

Ak Parti’de mevcut vekillerin durumu büyük muamma. 3 döneme takılan Mehmet Erdoğan ve Nejat Koçer, kuralın kesin olarak uygulanmasının netleşmesi ile birlikte, Ankara’ya veda için artık gün sayıyorlar.

Diğer vekiler Ali Şahin, Derya Bakbak, Sait Kirazoğlu ve Müslüm Yüksel’in durumları ise belirsiz. Bu isimlerden en fazla ikisinin listede olması muhtemel gibi…

Ak Parti’de 124 aday adayı içerisinde listeyi zorlayabilecek çok az isim olduğunu gözlemliyoruz.

Hele bir de hafta sonu yapılan ve olaylı geçen temayülü dikkate alırsak, listeye girmenin hiçte kolay olmadığını söyleyebiliriz.

Temayüldeki hem kavga, hem de Şahinbey teşkilatı ve Hasan Teke’nin başını çektiği anahtar liste, Ankara’da başlarını ağrıtacak gibi. Ak Parti’de bugüne kadar temayülde önde çıkan hiç bir ismin listede olmadığı gerçeği ortadayken, bazı aday adaylarının bu yönteme başvurmalarını anlamak mümkün değil.

Ak Parti listesinde, ilk sırada bakan, hemen arkasından MKYK üyesi Şamil Tayyar ve 1-2 mevcut vekil, ardından teşkilatçı isimler, sanayici, bayan, doğulu dediğimizde zaten 7-8 sıranın nasıl oluşabileceği hemen ortaya çıkıyor. Bu arada bayan için, bir akademisyenin adı geçiyor, onu da belirteyim…

Gelelim CHP’ye…

CHP’de tarihinde hiç olmadığı kadar başvuru gördük. Örgütte kim varsa milletvekili aday adayı oldu. Bu kadar başvuru arasından seçilebilecek yerler için nasıl tercih yapılacak doğrusu merak ediyorum.

İki mevcut vekilin yanı sıra, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bizzat açıkladığı ön sıralarda Şanlıurfalı aday ve bir bayan adayı düşünürsek, CHP’de liste aslanın ağzında değil midesinde benzetmesinde çok yerinde olur.

Listede Melih Meriç’in ağırlığı olacağı söylentileri çok fazla. Eğer bu kulis bilgisi gerçek olursa, 2 vekilin de işi zor olabilir.

Genel Merkezin, meclis üyelerinin istifasına izin vermemesine rağmen, Uğur Kalkan’ın bu kapsamda istisna tutulması, Kalkan için 3 veya 4. sıranın gösterilmesi işareti olabilir.

Açık söyleyeyim, ben dört iddialı parti arasında en çok CHP listesinin nasıl oluşacağını merak ediyorum. Ve CHP’de esas tartışmanın da o zaman başlayacağını düşünüyorum.

MHP’de, herkes biliyor ki, Edip Semih Yalçın ne derse o oluyor. Durum böyle iken, MHP listesinin nasıl şekilleneceğini düşünmek zor değil.

İyi Parti’de de tam bir aday adaylığı yarışı var.

Başvuraların neredeyse tamamı MHP’li eski isimler. Hatta içlerinde MHP’nin eski 3 Gaziantep Milletvekili Mehmet Ay, Hanifi Tiryaki ve Tolga Orhan var.

İyi Parti’de adaylık beklentisi yüksek olan Can Tuğsuz’un son anda başvurudan geri dönmesi dikkat çekici.

2019 yerel seçimlerinde CHP’in destek vermemesine rağmen Büyükşehir Belediye Başkan adayı iken yüzde 16 oy olarak rüştünü ispat eden Ejder Demir’in ise en güçlü aday olduğu herkesin ortak fikri.

Diğer partiler ile ilgili olarak ise, kulislerde konuşulan konu, Deva, Saadet ve Gelecek Partisi’nin Gaziantep’te ortak liste çıkartacakları şeklinde.

Seçime 1.5 ay kala siyasi partilerde şu anda aday adaylığı tablosu bu. Bu hafta adaylık kulislerinin çok daha fazla yoğunlaşacağını dikkate alırsak, sıcak ve heyecanlı günler bizleri bekliyor diyebiliriz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Kürşat
Kürşat 2 yıl önce
Türkiye de nasıl bu hale geldi anlayamadım. Önceden bölgenin ileri gelenleri vekil seçilirdi. Bölgenin her yurtdışına sahip çıkardı. Fakat şuan seçilen vekiller kendi Randlarindan ne devleti nede halkı düşünür konumdalar. Şifreli kapılarda oturmakdan, şişkin egolar sayesinde durum bu hale geldi. Yeni yüz, genç nesilin önünü açmaları gerekiyor. Bu devran böyle gitmez.
ÇOK OKUNANLAR